Home / нови лекови / Револуционерно: Пронајден начин да се спречи метастазирањето на ракот (Видео)

Револуционерно: Пронајден начин да се спречи метастазирањето на ракот (Видео)

Истражувачите од престижниот универзитет Корнел развиле надежна техника за спречување на ширењето на туморите. „Лепливите топчиња“ – убијци на канцерот ги уништуваат канцерогените клетки во крвта и спречуваат нивно ширење, велат резултатите од истражувањето, кое сè уште е во рана фаза.  Но тоа е она суштинското да се спречи метастазирањето кога ќе се открие ракот, и тоа сега е дефинтиивно на повидок.

rakИстражувачите од американскиот универзитет Корнел создале „шетачки“ протеини, чија единствена цел е да ги уништуваат канцерогените клетки во крвта. Ако резултатите од понатамошните тестови се покажат добри, ова би можело да значи дека е најден начин да се спречи метастазирањето, односно ширењето на канцерот, пишува Би-би-си, кое ја користи фразата „лепливи топчиња – убијци на ракот“ за да го опише она што се случува.

Кога ќе бидат пуштени во крвотокот, ваквите „лепливи топчиња“, делумно составени од протеинот што го напаѓа канцерот, познат како трејл, почнуваат да се лепат на белите крвни клетки. Кога белите крвни клетки ќе се судрат со некоја канцерогена клетка во движење, канцерогената клетка се уништува, објаснува Корнел кроникл.

„На овие движечки канцерогени клетки црно им се пишува“, вели главниот автор на студијата во списанието Зборник на Националната академија на науките. „Околу 90 отсто од смртните случаи од рак се поврзани со метастази, но сега најдовме начин да испратиме војска од бели крвни клетки-убијци, кои предизвикуваат апоптоза – умирање на самата канцерогена клетка – збришувајќи ги од крвотокот. Кога е опкружена од овие момци, речиси е невозможно канцерогената клетка да избега.“

cancerРезултатите беа „драматични“,велат, иако сега тестирањето допрва треба да се префрли на нешто друго освен примероци крв и глувци. ”Резултатите се сосема извонредна всушност , во крвта на човекот и кај глувците.,по два часа на протокот на крв , тие [ туморските клетки ]  буквално се распаѓаат. ”

Истражувачите веруваат дека наночестичките може да се користат и пред операција или радиотерапија, која може да резултира  туморските клетки да не се пролее од главниот тумор.Таа, исто така може да се користи кај пациенти со многу агресивни тумори за  да се спречи нивното ширење и напредување.

Иако с е потребни уште конкретни проби  до употрена кај луѓето  до сега доказите сугерираат дека во системот нема контрапропратен ефект за имунолошкиот систем и не ги оштети другите крвни зрнца или на обвивката на крвните садови.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top