Home / природен лек / Расолот мириса ама и лекува

Расолот мириса ама и лекува

Добра е за побрзо опоравување после алкохолниот мамурлук го снабдува организамот со натриум и го штити од хипонатремија која се изразува со манифестирање на невролошки симптоми, може да се употребува и при чир на желудникот ulcus ventriculi, кога ја изгорев ногата баба ми, ми ја нареди со листови од кисела зелка кои беа така помокри, за ја извлече топлината од изгореницата, а солената вода помагала да не остане лузна, а и дека држи ладно ја намалува болката!!!

rasolnicaПолна со ц витамни и други минерали бидејќи се прави од зелка а зелката е кралица на растенијата, била најлековита а замисли кога ке се стави во сол јодирана да стои и да пушта ц витамин тоа е еликсир на животот и здравјето,зашто сармата велат треба да се направи и да остои еден ден да месото го прими ц витаминот од зелката и дека тогаш е најздраво за јадење а и најслатко, се што е богато со ц витамин е најздраво а зелката е зеленчук со најголемо богаство на ц витамин дури пред лимунот, а да не кажуваме за останатите витамини и минерали што ги има мегу кои К витамин кој спречува колитис, потоа од минерали Калциум, Магнезиум и др што калциумот од зелката велат е најздрав за коските и спречувал остеопороза има еден куп работи за зелката и се што се добива од неа се разбира лековити! Ова е ставот на народот за расолот и расолницата зимница што македонскиот народ ја прави од памтивек, а ние тргнавме низ пазар да ја видиме цената на зелката годинава, но и на готовата расолница.

15 на големо 20 денари на мало е цената расолницата се пие за трезнење велат анкетирани граѓани.

За да не има некој што незнае прашавме како се става расол

Се сечи кај кочанот се полни со сол, преседува една ноќ, се полни вода и потоа се точи за да стаса побрзо, вели еден продавач

По бабина мерка така е па земете си зелка сол и вода и само напред народе оваа зимница би требало секој да ја има во визба и за гозба и за здравје.

Тера.мк

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top