Home / природен лек / Расолница – лек за многу болести

Расолница – лек за многу болести

Добра е за побрзо опоравување после алкохолниот мамурлук го снабдува организамот со натриум и го штити од хипонатремија која се изразува со манифестирање на невролошки симптоми, може да се употребува и при чир на желудникот ulcus ventriculi

Бабите при изгореници ја редат со листови од кисела зелка – помокри, за да ја извлече топлината од изгореницата, а солената вода помагала да не остане лузна, а и дека држи ладно ја намалува болката!!!

rasolnicaПолна со ц витамни и други минерали бидејќи се прави од зелка а зелката е кралица на растенијата, била најлековита а замисли кога ке се стави во сол јодирана да стои и да пушта ц витамин тоа е еликсир на животот и здравјето.

К витамин кој спречува колитис, потоа полна е со минерали Калциум, Магнезиум и др

Калциумот од зелката е најздрав за коските и спречува остеопороза. Инаку, расолницата го снабдува организмот со натриум, ги чисти цревата и се користи како средство против запек. Освен тоа, комбинацијата на расолница и маслиново масло е добитна комбинација против камен на жолчката.

Расолницата во комбинација со сокот од морков или репа е одличен за сите луѓе со дијагностициран недостиг на калциум и за оние што страдаат од остеопороза. Сокот од киселата зелка е , исто така, одличен пијалак за лицата со чир на желудникот или со воспаление на дебелото црево.

За да не има некој што незнае прашавме како се става расол

Се сечи кај кочанот се полни со сол, преседува една ноќ, се полни вода и потоа се точи за да стаса побрзо, вели еден продавач

По бабина мерка така е па земете си зелка сол и вода и само напред народе оваа зимница би требало секој да ја има во визба и за гозба и за здравје.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top