Home / Болести и лечење / Ракот на дебелото црево е наследен

Ракот на дебелото црево е наследен

Британско истражување покажува дека околу 25% од ракот на дебелото црево е како резултат на наследни фактори.

debelocrevo-3f7fdc34Ако некој член од семејството е со дијагностициран рак на дебелото црево, потребна е консултација со специјалист. Ако е можно, може и посета кај  генетичар кој ја проверува генетската предиспозиција.

Превентивните мерки се- редовно вежбање, јадење храна богата со растителни влакна и намалување на месото во исхраната. Колоректалниот карцином ако се открие во рана фаза се лекува. Но не е добро ако на лекар се отиде премногу доцна.

Смртноста не е занемарлива, дури повеќе од 60% од болните имаат трагичен крај.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top