Home / аларм / Работите кои можат да предизвикаат рак – а не сте ни свесни дека се канцерогени

Работите кои можат да предизвикаат рак – а не сте ни свесни дека се канцерогени

Инстант кафе

rak1Вашето брзо подготвување на кафе содржи акриламид, кој содржи храна богата со јагленохидрати, згответно на многу висока температура, како што е чипсот.

Како ова може да се избегне?

Користите темно, печено кафе со минимум акриламид, а што се однесува на вашите скапоцени јагленохидрати, чипсот не го печете во фритеза. Компирот пред печење ставете го 2 часа во вода за да се изолираат сите лоши работи.

Рибино масло

Националниот институт за рак неодамна откри дека високите дози на Омега- 3 масни киселини може да предизвика рак на простата.

Како ова да се избегне?

Држете се до препорачаната дневна доза. Д-р Теодор Браски сугерира дека треба да се ограничите до два оброка масна риба неделно.

Електронска цигара

Ова автентична замена за цигара може да се пофали со канцерогени нитрозамини, кои се наоѓаат и во тутунот само на повисоко ниво.

Како ова може да се избегне?

Истражувањето покажало дека 20 минутна медитација може да го намали пушењето до 60 % во рок од две недели, без никакво чувство дека отфрлате нешто од вашиот живот.

Формалдехид во нови кошули

Формалдехид ги чува свежи кошулите, но тоа може да предизвика рак на дишните патишта.

Како ова може да се избегне?

Пред првото носење на новата купена кошула, таа треба да се испере. Така ќе го намалите нивото на формалдехид за 60%.

Кафен ориз

Утврдено е дека кафеавиот ориз содржи повеќе арсен во својот состав отколку белиот ориз.

Како ова може да се избегне?

Секогаш исплакнете го добро, а потоа гответе го. Додека гответе односот на водата и оризот нека биде 6:1 , на пример, 300 мл вода и 50 грама ориз . Не јадете повеќе од два пати неделно, или научете некои други рецепти кои не содржат кафен ориз.

turlitava.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top