Home / Болести и лечење / Први симптоми на мозочен удар кои мора да ги знаете

Први симптоми на мозочен удар кои мора да ги знаете

Бладарение на сè подобрата едукација на населението, денес, мозочниот удар сè повеќе се препознава доволно рано за пружење навремена помош за луѓето да не ги почувствуваат долгорочните последици.

vrtoglavicaКолку повеќе време поминува од пружањето на помошта, дотолку во мозокот доаѓа до поголемо оштетување. Лицата, кои навреме добиваат помош од стручен персонал, во голем број случаи закрепнуваат без трајни штетни последици.

Мозочниот удар може да му се случи на секого, но ризикот значајно се зголемува со стареењето.

Дури повеќе од 35 отсто од луѓето, кои доживуваат мозочен удар, се постари од 65 години и тој почесто се појавува кај жените, а некои од првите симптоми се:

– ненадеен губиток на рамнотежата и координацијата
– ненадејни промени на видот, како што е двојна слика или замаглен вид
– трнење на едната страна на лицето
– слабост во рацете
– тешкотии во говорот и нејасно зборување

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top