Free songs
Home / аларм / Повеќе снимање на заби – поголем ризик од тумор на мозокот

Повеќе снимање на заби – поголем ризик од тумор на мозокот

Најново истражување сугерира дека зачестените стоматолошки ренгенски снимања го зголемуваат ризикот од дијагностицирање тумор на мозокот.

pan_thumb_medium490_0Изложеноста на јонизирачкото зрачење – кој што е се поприсутен во ренгенските зраци – е најзначајниот познат фактор кој придонесува за не-малигни менингни тумори на мозокот. Рутинските стоматолошки рентгенски снимки се најчестиот извор на зрачења за повеќето здрави луѓе.

Новата студија сугерира дека честите рентгенски снимања можат да ги изложат пациентите на непотребен ризик.

– Овие наоди секако не треба да спречат никого од оди на забар. Но, се чини дека голем процент од пациентите добиваат годишна доза ренгенски зраци, наместо тоа да го прават на секои две до три години, што е препорака за здрави возрасни лица – вели водечкиот истражувач и неврохирург Елизабет Клаус.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
trusted online casino malaysia minyak dagu mega888 pussy888 xe88 apk joker123 super 8 ways ultimate casino malaysia live22 mega888 免费电影 casino malaysia 918kiss