Home / алтернативна медицина / Пијавиците се чудо – дури и лекарите се вратија на нивно користење

Пијавиците се чудо – дури и лекарите се вратија на нивно користење

Генетска мапа на пијавици е проект од кој медицината денес многу се очекува. Пијавиците ја разредуваат крвта така што во неа уфрлуваат антикоагуланти и лачат молекули кои дејствуваат како анестетик.

pijavicaЛекарите ги сметаат за најефикасни лековите против воспаление на вени и болка во зглобовите. Во средината на 19 век, Франција годишно биле употребени 60 милиони пијавици. Дури и денес во некои болници пијавиците се користи како дополнителна алатка за репаративна и реконструтивна микрохирургија и ортопедија.

Во земјите каде што употребата на пијавици за терапевтски цели е вообичаена појава, законот предвидува дека тие мора да бидат за еднократна употреба и од контролирано потекло. Францускиот неуроимунолог др. Мишел Салзе тврди дека пијавицата е животно кое може да го регенерира својот нервен систем, за разлика од човекот.

Фармацевтите веќе го изолираа хирудинот кој е моќен антикоагулант од плуканката на пијавицата. Тој може да се користи за лекување на кардиоваскуларни болести, а се верува дека со создавањето на негов геном ќе се овозможат и многу нови откритија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top