Home / аларм / Овие лекови против болки може да предизвикаат срцев застој

Овие лекови против болки може да предизвикаат срцев застој

Одредени аналгетици го зголемуваат ризикот од срцев застој, предупредуваат данските научници, кои со својата студија покажале дека сѐ почестото користење на средства против болка, во поедини случаи предизвикале несакани дејства на кардиоваскуларниот систем.

Меѓутоа, тоа не е сѐ. Како што наведува кардиолог од Клинички центар во Србија, овие лекови можат да предизвикаат и проблеми со бубрезите.

Проф. д-р Арсен Ристиќ предупредува дека тоа што ваквите лекови се продаваат без рецепт и совет од доктор, не значи дека треба да се користат прекумерно.

Тој истакнува дека не е проблем да се користат до два пати неделно, но не е препорачливо да се пјат секојдневно без консултација со доктор, бидејќи може да предизвикаат низа проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top