Home / аларм / Ова суштество живее на нашите тела … Заштитете се

Ова суштество живее на нашите тела … Заштитете се

Сигурно немате слушнато за ова суштество кое не е опасно, но предизвикува осип и чешање на лицето. Се работи грини од видот Demodex. Овие грини се хранат со ќелиите од нашата кожа. Најпознати видови се Demodex foliculorum и Demodex Brevis.

stvorenje-u-tijelu-100312Најчесто можат да дојдат во допир со лицето, но и со фоликулите на главата. Посматрајќи ги под микроскоп, би приметиле дека има 8 нозе и издолжено тело како кај црвот.

За да се решите од овие, но и останатите грини, потребно е редовно да ја менувата постелнината и да оддржувате хигиена.

Ова суштество како што наведовме не е опасно, но сепак не би сакале а добиете осипи поради овие или друг вид на грини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top