Home / аларм / Откриено од кое месо се добива рак

Откриено од кое месо се добива рак

Конзумирањето на месо веќе подолго време се поврзува со ракот, а истражувачите од Универзитетот во Невада конечно го открија генот што го предизвикува тоа.

Генот, наречен CMAH, може да доведе до создавање на одредени врсти на шеќери кај живоните, а потоа тој шеќер предизвикува воспаление кога конзумираме црвено месо.

Токму тоа воспаление го зголемува ризикот од создавање на тумори и кардиваскуларни болести.

Овој шеќер од претходно е поврзуван со добивањето рак, меѓутоа последното истражување е прво кое што го идетификува генот CMAH за создавањето на шеќерот.

Истражувачите се надеваат дека нивното откритие ќе помогне за дополнително откривање на причините до кои доаѓа до формирање на рак.

Овој ген се наоѓа кај кравите и некои видови на риба, но го нема кај кокошките и мисирките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top