Home / аларм / Откриени канцерогени хемикалии во 100 познати шампони – Freeman, Colgate Palmolive, Johnson – на листата

Откриени канцерогени хемикалии во 100 познати шампони – Freeman, Colgate Palmolive, Johnson – на листата

Центарот за здравје и околина со седиште во Калифорнија извршил истражување врз шампони и сапуни и открил дека 98 од нив во себе содржат карциногена хемиска состојка – кокамид диетаноламин.

tusiranje

Кокамид диетаноламин е хемиски модифицирана форма на кокосово масло кое се користи за зајакнување на влакното.

Неговата употреба била забранета бидејќи може да биде карциноген за луѓето.

Центарот за здравје и околина подготви тужба за компаниите за производството и продавањето на производите, меѓукои „Колгејт Палмолајв“, „Прел“ и „Пол Мишел“. Во истражувањето се пронајдени и производи наменети за деца кои ја имаат состојката, а некои од нив лажно тврделе дека се органски.

Листата на 98 канцерогени шампони

Комплетната листа може да ја погледнете на следниот – ЛИНК 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top