Home / нови лекови / Откриени бактерии кои доведуваат до рак на дебелото црево

Откриени бактерии кои доведуваат до рак на дебелото црево

Наодите на научниците од Њујорк Универзитетот ги објави „Journal of the National Cancer Institute“.

debelocrevo-3f7fdc34Се покажало дека е и намалена разноликоста на бактерии во системот за варење поврзани со развој на рак на дебелото црево.

Утврдено е дека заболените од рак на дебелото црево имаат помалку бактерии вклучени во ферментацијата на влакна од исхраната, што може да резултира со зголемување на шансите за воспалителни процеси и почеток на рак.

Кај тие испитаници биле чести и бактериите поврзани со воспаленија во усната шуплина и гастроинтестиналниот тракт.

Во истражувањето е анализирана ДНК од примероците на столицата собрани од 47 пациенти со рак на дебелото црево и 94 здрави лица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top