Home / природен лек / Опаѓање на косата – еве како да го спречите со лекови од дома

Опаѓање на косата – еве како да го спречите со лекови од дома

Просечниот раст на косата е околу 1.2 цм на месец, а растењето се забрзува кај жените помеѓу петнаесет и триесет години..

kosa pagjanje hairНајважната причина за опаѓање на косата и несоодветната исхрана. Дури и делумен недостаток од некоја хранлива компонента може да предизвика опаѓање на косата. Лицата кај кои има недостаток од витаминот б6, може да имаат појава на опаѓање на косата, а оние лица кои имаат недостаток на фолна киселина во својот организам, најчесто стануваат ќелави. Но, секако со нивниот внес, косата започнува нормално да расте.

Други важни причини на загуба на коса се стресот, загриженоста, вознемиреноста и ненадејниот шок, генерално исцрпеноста предизвикана од интензивни и долготрајни полести како тифус, сифилис, хронична настинка, грип и анемија, како и нехигиенска состојба на скалпот која ги ослабнуба корењата на косата преку блокирање на порите каде најчесто се собира прав. Наследниот фактор исто може да биде причинител на оваа болест.

Триење на скалпот: Триењето на скалпот со прстите по миењето на косата со ладна вода е еден од најефикасните лекови помеѓу неколкуте за превенција и третман против опаѓање на косата. Скалпот треба да се трие интензивно се додека не накачи неговата температура. Со тоа се активираат лојните жлезди и ја зајакнува крвната циркулација на тоа место, правејќи косата да расте здраво.
Марула: Марулата е корисна за спречување на опаѓање на косата. Смеса од марула и сок од спанаќ се верува дека е полезен лек за помагање на растот на косата, и се употребува по половина литар на ден.
Луцерка:
Сокот од луцерка, во комбинација на еднаква количина од сок од морков и марула, земен двевно, помага во растењето на косата до значителен степен. Комбинацијата од овие сокови е богат со елементи кои се особено полезни за растење на косата. Додека се подготвува овој сок, листовите од ова растение можат да се употребат доколку се свежи.
Млеко од кокос: Апликацијата од млеко од кокос на скалпот и неговото масирање со оваа апликација е полезно за третман на губење на косата. Со тоа се потхранува косата и се стимулира нов раст. Млекото од кокос се подготвува со брашно од кокос и нивно истиснување.
Лук:
Лукот е исто така полезен кај ќелавоста. Околу местото каде што недостасува коса се става згмечен лук наутро и навечер се додека е црвено. Потоа се трие со мед.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top