Home / Болести и лечење / Одкиселете го телото или умрете! – Алкализацијата е живот

Одкиселете го телото или умрете! – Алкализацијата е живот

Алкализирајте или умрете. Насловот секако звучи доста драматично. Но не е. Всушност биохемискиот процес е основа на сите сознанија кои ги имаме стекнато од различните начини на лечење на болестите и навистина ја покажуваат состојбата на здравјето.

Светот се соочува со најголемата здравствена криза во нашата историја. Современите доктрини на медицина нас не уништија. Сите болести од минатото кои ги имавме под контрола и за кои бевме уверени дека можеме да ги искоренимем повторно се појавуваат и се се поопасни облици затоа што синтетичките лекови повеќе не можат да ги спречат.

222099Затоа произведуваме се појаки лекови кои нашето здравје го уништуваат. Во својата работа голем број на необучени истражувачи, менуваат цела генерација на животни и бараат одговори во неприродните работи. А во меѓувреме нас хронично неквалитетниот живот не турка во прерана смрт, а на надгробните плочи се имињата на новите болести.

Што се случило со здравиот селски памет? Зар се изгуби меѓу ѕидовите на фармацевските гиганти кои слејаа огромни количини на пари? Дали ги закопаа докторите кои не веруваат само во вештачки фармацевски производи?

Еве едно едноставно решение за проблемите поврзани со болестите. Алкализирајте се! Откријте што претставува, хемиските, прехрамбеите, физичките, физиолошките и духовните фактори за вашиот организам, во смисла на кисело алкалната рамнотежа. Добродејдени сте во нашето заедничко истражување на алкалниот начин на живот.

КИСЕЛИНИТЕ ВО ТЕЛОТО

Важно е само да знаете дека сите болести се развиваат поради една причина – преголеата количина на отпадни киселини кои настануваат во ткивата!

Пастеризирани, хомогенизирани и конзервирани производи како што се млекото, млечните производи, месото, рафинираното масло, пецивата, рафиниранот шеќер, кафето, газираните пијалоци, лековите и др… како и стресот и прирдонесуваат за создавање на киселини во организмот.

Причината за тоа што не можеме да утврдиме колку отпадни киселини имаме во телото, лежи во тоа што телесните течности постојано минуваат низ ткивата и однесуваат повеќе од количините на отпадните киселини. Токму затоа можеме да ја измерима алкалноста или киселоста на телесните течности, но не и состојбата на ткивните тела (кожата, органите, жлездите, мускулите, тетивите, артериите, жилите).

222100За жал нашиот организам функционира така што одпадните киселини не можат да се излечат, и повторно се впиваат во дебелото црево, од каде преку црниот дроб, се шират во крвотокот и завршуваат во ткивата. А токму во ткивата отпадните киселини одредуваат дали нашиот организам ќе биде здрав или болен!

Мораме да бидеме свесни дека ние луѓе како целина сме комплексен организам а не само збир на хемиски работи во што нас можат лесно да не уверат. Познаваме чувства (емоции и мисли) поради кои нашето тело непрестано ја менува хормонската рамнотежа.

Сета внесена храна и сите доживувања (физички, чувствителни или душевни) кои влијаат на случувањето во телото, се одржуваат во алкалноста, односно киселоста на урината.

Животот го доживуваме онаков каков што е – како енергија! Каква улога имаат алканоста и киселината во телото?

1)

Реакција во која настануваат алкалии значи секоја хемиска промена во телото поради која неговата енергија се зголемува, а мокрачата станува се повеќе алкална

2)

Реакцијата во која настануваат киселините значи секоја хемиска промена во телото поради која неговата енергија се намалува, а мокрачата станува кисела.

Луѓето се динамични суштества. Што се се посилни внатрешните процеси, ние сме поздрави. Движењето на електричните сигнали се менува во точен временски интервал со количина на супстанции во телото кое создава алкални или кисели реакции.

Оттука отпадните киселини создаваат напади на зглобовите, ткивата, мускулите, органите и жлездите, што доведува до помали или поголеми промени во нивното функционирање. Ако ги нападнат зглобовите може да се развие артритис. Ако ги нападнат мускулите може да се развие мускулна фиброза, која предизвикува болки во мускулите.

Ако ги нападнат органите и жлездите, може да се развијат бројни други болести. Еве како храната и нашите доживувања, кои во телото создаваат алкалност, водат до силни и долготрајни електрохемиски резултати, чија последица директно влијае на нашето здравје.
Големите алкални залихи всушност се богатство во нашето тело. Кога и да е потребно, може да се ослободат и да ги неутрализираат отпадните киселини.

Ако конзумираме премногу храна која создава киселост (пред се пржената храна) организмот почнува да слабее. Бидејќи нашето тело создава совршен систем, ќе се обиде со сите расположливи средства повторно да се воспостави балансираност.

И тоа така што постојано ќе излачува отпадни киселини. Но, кога алкалните залихи ќе ги снема, настапува смртта.

За да повторно се наполните и потоа да ги зачувате залихите на алкалните соединенија, морате да се држите до правилото:

Алкална храна : Кисела храна = 80:20

Треба да внесувате:

80% намирници – храна која создава алкалност

20% намирници – храна која создава киселост

Солната киселина е единствена киселина

Солната киселина е единствената киселина која што нашето тело ја произведува – сите останати се споредни продукти на метаболизмот и мораме што побрзо да ги излачиме. Солната киселина (HCI) има доста различни има многу важна улога во нашето тело. Во желудникот ја разградува храната која инаку не би била целосно обработена со различни отпадни киселини како што се, млечната, мокрачата, оцента и други киселини.

Недостатокот на солната киселина може да доведе до бројни болести. Нејзиното излачување обично почнува со навршувањето на четитириесетитте години, иако самиот ваков проблем го има кај сите луѓе, па дури и децата.

HCI ни го чува животот, така што ја одржува вистинската кислоалкална рамнотежа. Кога ќе ја заврши задачата во процесот на варење, станува алкална. Низ тоа во излачувањето на HCI зависи и апсорпцијата на осум есенцијални аминокиселини, два витамина и петнаесет јони.

Така витаминот B12 и јонска киселина нема да се апсорбира во желудникот ако нема доволно количина на HCI. Солната киселина е првата одбрамбена линија пред уништувањето на микроорганизмите кои во телото ги внесуваме преку храната. Ги убива микробите и помага во нивниот преглед. Низ тоа ги разградува штетните отпадни киселини кои исчезнуваат во неправилното комбинирање и конзумирање на лошата храна и помага во нивното излачување.

Последицата на намалувањето на излачувањето на солните киселини е неправилно излачување на жолчката, поради што доаѓа до силно пореметување во процесот на метаболизирање, апсорција и распоредувањето на хранливите елементи низ телото.

Големата залиха на алкалност во нашата крв, делува како од бога дадено контролиран механизам кој е одговорен за брзата неутрализација на излишните киселини. А доколку нашата крв е премногу алкална, овој механизам откажува – поголемиот дел од алкалноста, имено, не можеме да ги неутрализираме дополнителните количини на алкални супстанци. Преголемата количина на алкалност, која во телото настанува поради конзумирање на отровните работи, мораме да ги отстраниме од организмот по вообичаен пат на излачување, без претходно неутрализирање!

На крајот на секој ден нашиот организам треба да биде алкален, а не кисел. Затоа е важно да знаеме дали во нас имаме алкално (здраво) или кисело (нездраво).

Од аспект на здравата осхрана важно е да конзумираме што повеќе свежа и непреработена храна. Ензимите кои се присутни во свежата и непработената храна ни овозможува добро да ја преработиме. Ако ензимите со готвењето ги уништуваме, тогаш нивната улога мора да ја превземат ензимите својствени за телото од црниот дроб и сокот од панкреасот. Денешните биохемиски сознанија докажуваат дека залихите со ензими во нашето тело се ограничени.

Нека нашата исхрана биде составена од 75% свежа и непреработена храна и 25% зготвена храна. Почнете со 60% свежа и необработена храна и 40% зготвена храна и држете се до тој смер, додека вашето тело не се навикне на свежата храна. Потоа соодносот постепено дигнете го на 75/25.

Храната која е подле наведена и која создава киселост избегнувајте ја па дури и престанете да ја конзумирате

-преработената, витамизираната, конзервираната храна со додатоци

-месото

-млечните производи

-пченицата

-јајцата (освен суровото или течните жолчки од јајцата)

Зошто треба да го ограничиме конзумирањето на месото? Луѓето кои јадат месо во себе потсвесно превземаат негативна енергија која се развива со колењето на животните. Со тоа, во своето тело ги апсорбираат и животинските хормони, слободните радикали, и преголемите количини на нервни завршетоци. Тие се собираат во нашиот мозок и го загрозуваат таламусоот, хиполаларнусот, хипофизата и епифизата.

Зошто треба да ги ограничиме млечните производи? Хомогенизираното и пастеризирано млеко предизвикува исчезнување на киселината во големи количини. Но тоа не важи за мајчиното млеко со кое се хранат новороденчињата. Доста е штетно сирењето кое што е направено од пастеризирано млеко. Зошто треба да го намалиме конзумирањето на јајцата? И јајцата создаваат киселина, но тоа не вреди за жолчките кои создаваат алкална реакција. Жолчката се држи во намирниците кои не се штетни за здравјето, со висока хранлива вредност за мозокот, затоа што содржи лецитин, и холестерол во нерамнотежни количини. Но, жолчката не смееме да ја јадеме при голем временски период на варење на јајцето или заедно со белката. Имено лецитинот од премногу зготената жолчка создава киселост, и затоа подобро конзумирајте ја сирово, односно меко зготвено или во вид на шлаг, но не повеќе од шест на едно. Внимавајте да конзумирате јајца од природно одгледани кокошки.

Зошто треба да го ограничиме конзумирањето на пченицата? Глутенот предизвикува создавање на леплив слој кој може да ги запуши цревата. Подобро конзумирајте ориз, р’ж, соја, или посен леб

Maksim,mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top