Home / нови лекови / Нов тест за туберкулоза

Нов тест за туберкулоза

Американски научници од Универзитетот Њу Мексико рзвија прв тест за откривање на туберкулоза што се темели врз моменталната анализа на здивот.

tuberkuloza beli droboviНаучното списание „Nature Communications“ пишува дека со новиот тест ќе биде овозможено да се утврди и дали се работи за туберкулоза отпорна на лекови.

Со стандардни методи за тоа е потребно до шест седмици.

Новиот тест се темели на откривање гасови кои бактериите на туберкулоза ги излачуваат во рок од десет минути по изложеноста на антибиотици.

При тоа клучна улога има ензимот специфичен за туберкулозата кој го активира применетиот антибиотик.

Се проценува дека од туберкулоза во светот се заразуваат 8,6 милиони луѓе годишно.

Секој ден умираат 1,3 милиони луѓе заболени од туберкулоза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top