Home / нови лекови / Нов ген поврзан со рак на простата

Нов ген поврзан со рак на простата

Меѓународна група научници идентификувала уште 23 верзии на гени поврзани со зголемување на ризикот на заболување од рак на простата.

geni-covek-300x169Сега се познати вкупно околу сто релативно генетски варијанти поврзани со рак на простата, пишува списанието „Nature Genetics“.
Истражувачите очекуваат дека нивната работа ќе ја унапреди постапката на дијагноза и развој на нови терапии за рак на простата.
Според нив, комбинираниот ефект на некои од откриените верзии на гени може да резултира и шест пати поголем ризик од заболување.
Новите наоди се темелат на податоци собрани од над 87.000 мажи од целиот свет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top