Home / аларм / Никогаш не прекинувајте го кивањето, а еве и зошто!

Никогаш не прекинувајте го кивањето, а еве и зошто!

Додека киваме, воздухот низ нашите ноздри лета со брзина до 160 километри на час. Ако кивањето намерно го запреме, целиот тој притисок се сели во некој друг дел на телото, кој може да настрада.

kivanje nastinka gripНачинот на кивање се разликува дома или на работен состанок, односно може да биде опуштено или воздржано. Можеби изгледа попристојно да се запре кивањето во јавност, но тоа никако не е добро за здравјето. Додека киваме, воздухот низ нашите ноздри лета со брзина од 160 километри на час.

Воздржувањето од кивање целиот притисок се сели во ушите, каде може да дојде до пукање на ушните тапанчиња. Може да предизвика губење на слухот и вртоглавица која нема брзо да престане.

Може да настрадаат и крвите капилари во очите, кои ќе распукаат поради притисок, а се случува и да се оштети дијафрагмата. Посилниот налет па запирањето на кивање е потенцијална опасност за повреди на вратот, како и свежите рани кај луѓе кои неодамна ги оперирале синусите. Во најлош случај доаѓа до пукање на вените во мозокот и мозочен удар кој може да биде смртоносен.

Затоа доколку ви дојде да кивнете во јавност, не се срамете, бидејќи цената која може да ја платите е огромна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top