Home / Болести и лечење / Неверојатно е што може да ви направи „обичниот“ херпес

Неверојатно е што може да ви направи „обичниот“ херпес

Научниците од Универзитетот во Умеа, Шкотска, утврдиле дека херпесот го удвојува ризикот од Алцхајмерова болест.

herpes3Herpes simplex virus 1 е особено опасен за старите лица, бидејќи нивниот имунолошки систем е ослабен и затое е идеален за ширење на вирусот, што може да предизвика отекување на мозокот и да го поттикне развојот на Алцхајмерова болест.

Во студијата, која траела 11 години, учествувале 3.432 испитаници, а во девет-годишната студија учествувале 360 лица со Алцхајмерова болест. Резултатите покажале дека во мозокот се создава плак, мозочните клетки постепено умираат и ја кршат врската меѓу нив, која може да предизвика губење на меморијата и да влијае на способноста на размислување.

„HSV-1 е херпес кој не може да се отстрани кога ќе влезе во организмот. Се вгнездува во нервниот систем, а најчесто се јавува поради стрес или болест“, вели водечкиот истражувач Хуго Ловхеим.

One comment

  1. Pocituvani, kako covek da veruva vo ona sto go objavuvate?!Prvo- ne e gradot UMEA- tuku UMEO, a zemjata ne e Skotska tuku e SVEDSKA.Ne znam dali gresite od brzanje ili od neznaenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top