Home / природен лек / Мeчкино грозје за бубрезите

Мeчкино грозје за бубрезите

Мечкиното грозје (Arctostaphylos uva-ursi, Asteraceae) e мала трнлива грмушка, кој расте во високите области на Европа. Грмушките имаат  мали црвени плодови на вид слични на зрната на  грозје.  Ова  растение од векови се користи во различните национални самобитни медицински практики, како антисептик-антибиотик за лекување на уринарни  и бубрежни инфекции.

Што е екстракт од Мечкиното грозје?

meckino grozjeЕкстрактот од Мечкиното грозје, познат во странство и како Ува Урси екстракт, е стандардизиран прав од сушени лисја, кој содржи фиксен процент активна супстанца : хидрохинонови дериват арбутин.

Најважната од активните состојки  е гликозиди арбутин кој има анти микробно дејство и слаб диуретички  ефект. Други супстанции содржани во листовите се широка група танини, некои флавоноиди и тритерпени и некои 14-фенолни киселини. Традиционално, листата на Мечкиното грозје се користат за лекување на цистит и воспаление на уринарниот тракт. Во модерната медицина и фитотерапија се забележува следење на традиционалната линија на употреба. Во лекарски практики на голем број земји, како Германија, САД и др. е прифатено екстрактот од Мечкиното грозје да се применува во третманот на благи и средно тешки инфекции на уринарниот тракт, како начин за да се избегне употребата на потешки антибиотици.

тврдења дека лекува: 

-При лекување и превенција на камења во бубрезите: Податоците се нецелосни и не се двојно потврдени. Не се однесуваат на сите форми на нефритни воспаленија, а тие под влијание на патогени микроорганизми. Во други случаи на бубрежни проблеми екстрактот од Мечкиното грозје, може дури и да предизвика штета, наместо да доведе до олеснување, затоа внесувањето треба да се контролира од специјалист.
-Профилакса и лекување на бубрежни инфекции индуцирана од бактериски инфекции: Има истражувања за превентивно дејствување од страна на група жени, кои  примале екстракт со месеци, но истражувањето е во помал обем. Има податоци за голем број здравствени ризици поврзани со долготрајна употреба на големи дози екстракт од Мечкиното грозје, па затоа неговата употреба како профилактично средство не е добра идеја.
-Директно или индиректно Анти-микроби ефект: Допрва им претстои на научните средини да разгледаат  точно на што се должи изразениот  ефект на Мечкиното грозје: на индиректно влијание врз хемиските својства на урината, претворајќи ја во непогодни средина за живот од страна на арбутин или на директните антимикробни влијанија.

несакани ефекти и контра индикации за прием на Мечкиното грозје

Екстрактот од Мечкино  грозје е прифатен за почеток безбеден кога се зема во препорачаните дози за минимален период од време (најчесто за недела).

Можни несакани ефекти – Мали дози (вообичаените) можат да предизвикаат деколоризација на урината или пак да ја наситат со зеленикави пигменти.  Се смета дека долгиот прием на ува урси (со месеци)може да ги оштетат  видно  пигментите и да предизвика постојана слепило.
Контраиндикации – Не треба да се зема  кај луѓе кои  страдаат од бубрежни заболувања,бремени жени и доилки жени.

Во комбинација со што не треба да се пие Сите лекови, додатоци во исхраната кои содржат киселини елиминирани во урината  го намалуваат ефектот на Ува Урси екстракт. Во оваа група спаѓаат и инаку корисни материи како Витамин Ц. На пример се смета дека внесувањето на материи со основен карактер и алкализирана  храна ќе го засили антимикробно дејство на арбутин.

Сув екстракт од Мечо грозје се препишува само на зрели мажи и жени. Вообичаената доза се движи од 400 до максимум 800 арбутин на ден во 2 до 4 грама сув екстракт за периоди не подолги од седум дена. Не треба да се надминува доза од 1 гр арбутин дневно. Тежина над еден грам можат да доведат до појава на многу од погоренаведените негативни ефекти, па дури и смрт кај повеќе од 5 гр арбутин / ден или 30. грсув екстракт/ден. Препорачуваме да ги следите правилата на лекар или во краен случај, упатствата на етикетата на додатокот / лекот што содржи арбутин или Ува урси сув екстракт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top