Home / аларм / Малите слатки магнетите на фрижидерот може да ве убијат

Малите слатки магнетите на фрижидерот може да ве убијат

Магнетите на фрижидерот можат да ви станат најголемиот непријател, особено ако имате слабо срце!

magnet friziderШвајцарски научници предупредуваат дека најмногу на мета се луѓето со вградени пејсмејкери и дека за нив последиците можат да бидат фатални.

pacemakerinchest-600x420 Истражувањето што го спроведоа, покажува дека е доволно да му се доближите на само 3 сантиметри на магнетот за срцевиот уред да биде дестабилизиран.

Таков е случајот кај помодерните видови сребрени магнети, кои се со поголема магнетна сила од оние постарите, кои се направени од железо и се безопасни. Инаку, вакви сребрени магнети може да се сретнат и во компјутерите, слушалките, играчките, накитот и облеката.

 Во истражувањето, швајцарските научници ги тестирале новите магнети на 70 пациенти со вградени пејсмејкери.

Секој од испитаниците имал потешкотии кога ќе се најдел на растојание од 3 сантиметри, макар и кога се користел мал 8-грамски магнет. Штом ќе се одалечеле, пејсмејкерите за кратко време се враќале во нормала.

Infomax.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top