Home / алтернативна медицина / Лечење псоријаза со рибата Garra Rufa

Лечење псоријаза со рибата Garra Rufa

Псоријаза, еднa од најпознатите, најкомплицираните и најтврдоглавите кожни болести .
Псоријаза можe да се појавi било каде на телото, но најчесто на лактите, колената  и скалпот. Тоа се манифестира како осип кој се состои од истакнати темно виолетовi закрпи покриени со бели лушпи.
Таа, исто така може да се појави како ситни точки на кожата и многу црвена кожа ,на пазувите, препоните и женски полови органи . Како нарушувања може да се случи дури и на рацете, нозете и ноктите.

riba psorijazaТочната причина за псоријаза е непозната, но се чини дека наследна ( гените) , играат клучна улога во тенденција да се развие болеста. Во прилог на генетската предиспозиција, во многу случаи развоотј на болеста влијае и од  видовите и начинот на исхрана , стрес , премалку физичка активност.

Важноста на правилната исхрана

Хипократовата изрека’ Нека храната биде твојот лек и лекот вашата храна  ” ево  голема мера точно кај псоријаза. Иако не постои идеален лек што ќе гарантира дека болеста никогаш нема да се случи, псоријаза може да биде добро контролирана преку воведување на одредени видови на храна : колку повеќе мрсна риба , рибини масла и растителни масла богати со омега- 6 масни киселини. Понатаму, витамини А, Б -комплекс, C и D е многу корисен ефект врз здравјето и изгледот на кожата.

1328967139_metody-lecheniya-psoriazaМакробиотички начин на исхрана , исто така, придонесува за повлекување на псоријаза, но иако тоа се повлекува од таква диета , болеста ќе се врати.

Кај повеќето пациенти со псоријаза, особено кај младите луѓе, тоа е многу ефикасна heliomarinoterapija или престој на сонце и пливање во морска вода. Инаку, псоријаза може да се случи на било која возраст , но најчесто се дијагностицира на 25 години.

Лекување за 21 ден со  рибата Garra Rufa

Во Турција, Германија и Австрија веќе долго време се практикува една необична терапија со помош на рибата Garra Rufa, кои ја јадат заболената кожа.

Лекар риба е име дадено на видови на риби Garra rufa . Тие живеат во турски речни системи и топли извори. Модерно , се користат како спа третман , но и како лек за болести на кожата – каде што се хранат со кожата на пациентите со псоријаза.

garra rufa

„Ние не можевме да поверуваме колку псоријаза брзо се повлече по овој третман, откако неколку години на третман со лекови , употребата на разни креми и патувања во бањи чии ефекти се краткотрајни, ништо не помогна. За рибата слушнав случајно и по само неколку третмани јас сум нов човек, вели Тања Новак.

Garra rufa ја има во  речните сливови на  Блискиот Исток, главно во Турција, Сирија , Ирак , Иран и Оман. Тоа е законски заштитена од комерцијална експлоатација во Турција поради загриженоста од претеран извоз. Garra rufa може да се чуваат во аквариум дома.

Таа тежи околу осум грама, лекува на тој начин што ја грицка човечката кожа, што претставува еден сосема безболен и удобен третман.

riba gara

Третманот се врши на тој начин што во еден мал базен со вода се ставаат околу 150 риби, а пациентот троши два часа во пријатна масажа. Температурата на водата мора да биде 34 степени. Во случај водата да е поладна, рибите не се гладни, а ако температурата е повисока, нивниот метаболизам се забрзува па тие можат да умрат.

Со цел третманот да биде успешен, пациентот мора 21 ден по ред да минува по два часа во базенот.  По само три дена запира чешањето на кожата. На крајот од третманот кожата е мазна, мека, црвенилото полека исчезнува или кожата е само розова.

Fish-therapy-works

Дали терапија боли?

Не. Чувството на грицкање е малку скокотливo .

Има докази дека функционира !

Додека студии за лекување на псоријаза со риба терапија е тешко да се најде , еден многу реномирани извештај може да се најде во Оксфордскиот весник на докази врз основа комплементарна и алтернативна медицина . Плус, тој вклучува пред и потоа слики кои покажуваат дека таа работи !

Во констатацијата , авторите истакна дека користењето на Garra Rufa “може да обезбеди одржлива третман опција за пациентите со псоријаза вулгарис . “

Фотографијата е дел од студијата за да се демонстрираат фантастични резултати на терапијата на три различни пациенти по само 3 недели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top