Home / природен лек / Ладно цедено маслиново масло – велат кој го користи заборава да умре

Ладно цедено маслиново масло – велат кој го користи заборава да умре

Екстра вирџин маслоновото масло е извор на здравје и убавина. Грција троши повеќе маслиново масло од која било друга земја (околу 26 литри по глава на жител годишно), а познато е дека медитеранската кујна носи помал ризик од малигни, срцеви заболувања, или појава на Паркинсовата или Алцхајмеровата болест. Неодамна списанието „Њујорк Тајмс“ објави дека жителите на грчкиот остров Икарија едноставно „заборавиле“ да умрат.

maslinovo-ulje2„Моето семејство во Грција пие пола филџан екстра вирџин масло дневно и топа вода во која има исцеден лимон. Се колнам дека овој рецепт помага да се победи чувството на глад и луѓето да се чувствуваат добро и здраво“, вели ТВ уредникот Кат Кора.

Намалување на болката

Центарот за хемиски сензори Монел покажа дека ибупрофенот и „EVOO“ имаат ист анти-воспалителни својства и покрај тоа што тие сусптанци кои ги сочинуваат се потполно различни. Полифенолите во нив, делуваат на исти рецептори во задниот дел на грлото, така што се случува да луѓето имаат чувство на глицкање додека го голтаат маслиновото масло.
Масло од маслинови коронеки, најмногу содржи полифенол, кој е користен и во третманите за разубавување на кожата и косата.

olive oill4Ја намалува можноста за добивање на рак

Точката на загревање на екстравирџин маслото е на речиси 400 степени целзиусови, додека на пример, маслото од реп почнува да се разложува на 200 степени. Точката на загревање на маслото произведува отрвоен дим и штетни слободни радикали.

Полно е со здрави масти

Ако имате рецепт кој бара употреба на масло или путер, можете едноставно да го замените со маслиново масло. Наместо наведената количина путер, на пример, употребете ¾ маслиново уље и ќе ја намалите калоричната вредност, заситените масти и лошиот холестерол.

„Лајт“ (се однесува на бојата и вкусот) не значи и поздраво

Секое маслиново масло има иста содржина на холестерол ил маснотии и сите тие имаат околу 120 калории по лажица.

Етикетите лажат

„Флашираните во Италија“ не значат дека маслото е со подобар квалитет. Покрај тоа, ситните букви, можат да бидат напишани и можат да содржат масло од Шпанија, Грчка, Мароко и Тунис.

olive oill2Ова значи дека поголем дел е произведен од друго место, пред да биде транспортирано во Италија каде што ќе добие луксузно пакување и убава етикета. Истражувањето од минатата година покажало дека преку 65% од маслото со ознака, екстра вирџин, всушност и не било екстра вирџин. (се добива од цедење на здраво овошје, а киселоста од слободните масни киселини не надминувајќи 0,8%). Со задоволување на хемиските параметри, маслото мора уште да ја мине органолепричката контрола и не смее да има мирис карактеристичен како оној на нафтата. Затоа на пример, „екстра вирџин маслото збогатено со рузмарин“, не е навистина екстра вирџин масло.

Може да му истече рокот на траење

Во премногу осветлени самопослуги може да дојде до процес на оксидирање, ако маслото долго стои, така што истото може да потрае подолг период. Доколку се чува оддалечено од топло и на темно место, добриот квалитет на неотворената боца масло, може да трае две години од датумот на полнење. Кога ќе го отворите шишето, пожелно е да го потрошите за неколку месеци.

За чистење на акни

Направите смеса од четири супени лажици сол и три супени лажици маслиново масло. Со прстите нанесете на лицето, и оставете го да потрае минута до две. Потоа измијте се со сапун и топла вода. Маската ставајте ја секојдневно седум дена, а по тоа два до три пати неделно. Треба да дојде до видно подобрување на кожата на лицето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top