Home / природен лек / Куркуминот е нова надеж за заболените од Алцхајмер

Куркуминот е нова надеж за заболените од Алцхајмер

Алцхајмерова болест, деменција – лекот би можел да с енајде во коренот познат како куркума (turmeric).

Куркуминот е признаен како природно средство кое може да помогне во лекувањето на Алцхајмерова болест, а се покажало делотворно и кај воспаленијата, артритисот, дијабетесот, депресијата, болестите на црниот дроб и гастроинтестинални болести. Предмет е и на бројни патенти во постапка затоа што студиите откриле и негово силно делување во превенцијата и лекувањето на ракот.

Но неодамна во овој зачин е пронајдена една до сега неоткриена молекула наречена CNB-001, која има неверојатна моќ врз мозокот, но и во закрепнување на раните на човеково тело. Дејствувањето на овој молекул не е превентивно, туку лековито.

Поседува антисептички и антибактериски својства, корисна е за дезинфекција на рани и изгореници. Одлична во превенција од рак на простата, кај постоечкиот го спречува понатамошниот развој.

Го спречува растот на ракот на дојката. Куркумата е природна превенција од меланом, кај постоечкиот ги убива клетките на ракот и го спречува неговиот понатамошен развој. Го намалува ризикот од детска леукемија.

Го чисти црниот дроб на природен начин. Може да го забави или спречи развојот на Алцхајмерова болест (ги уништува наталожените амилоидози во мозокот).Спречува раст на метастази кај многу видови рак. Природен лек против болки. Го регулира метаболизмот и потпомага во слабеењето.

Апсолутно најголем адут на куркумата е куркуминот, растителен пигмент што е заслужен за нејзината специфична боја. Токму заради куркуминот листата од тераписки својства на куркумата е прилично долг. Имено, се покажало дека куркуминот поседува силни противвоспалителни и антиоксидативни својства. Исто така, погодна е и за дијабетичари затоа што има поволно влијание врз регулирањето на нивото на инсулин во крвта, а се покажало дека делува поволно и на кардиоваскуларниот систем намалувајќи го нивото на лошиот холестерол, истовремено зголемувајќи го нивото на добриот холестерол.

На куркумата и се припишува антивирусно, антибактериско, антимикотичко (спречува настанување на мов) и антиканцерогено делување. Исто така, откриено е дека куркумата е добра за црниот дроб бидејќи ја прочистува и ја зголемува нејзината способност за детоксикација.

главната состојка на Куркумата, куркумин, е основниот борец во лечење и превенција на карцином. Најдобро дејство има на рак на дебелото црево, тенко црево, желудник, црн дроб, простата, дојки и јајници.

Куркуминот е извонреден природен чистач на црниот дроб, го спречува настанувањето и го забавува напредувањето на Алцхајмеровата болест. Успешно го отстранува штетниот плак наталожен во мозокот.

Предноста на куркуминот е во тоа што тој делува на причината на болеста, а не на последиците, за разлика од конвенционалните лекови.

Ниту еден од актуелните достапни третмани не успеал да го забави или да го запре оштетувањето и смртта на невроните во мозокот кои предизвикуваат симптоми на Алцхајмерова болест.

Тоа е причина заради која болеста е не крајот смртоносна.

Куркуминот го менува тоа и им дава нова надеж на заболените –го запира пропаѓањето на когнитивните функции и ги уништува причинителите на болеста, наслагите на плак на мозокот.

Воедно, го зголемува нивото на витамин Е во телото, па најдобрите резултати во лекувањето се постигнуваат во комбинација на куркуминот со витамин Д3.

причини зошто е добро да се користи куркума:

– има антибактериски својства, корисна е за дезинфекција на рани и изгореници
–  превенција од повеќе типови рак
– го смалува ризикот од детска леукемија
–  го чисти црниот дроб на природен начин
– штити од Алцхеимеровата болест
–  природен лек е против болки
–   го регулира метаболизмот и помага при слабеење
–  има анти-воспалителни својства
– одамна се користи во Кина како лек против депресија
– заради своите анти-воспалителни својства, природен лек е за реума и артритис
– го забрзува зараснувањето на рани и брзо ја обновува повредената кожа
-помага во лечење на псоријаза и други воспалителни болести

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top