Home / аларм / Крвната група ОТКРИВА дали ќе добиете инфаркт!

Крвната група ОТКРИВА дали ќе добиете инфаркт!

Американските научници ги обелоденија резултатите од истражувањето напаравено за влијанието на крвнат група врз шансите за срцеви заболувања и рак на желудник.

krv prstПодатоците од истражувачите од Националниот институт за здравје се собирани седум години на примероците од околу 50.000 испитаници од северозападниот Иран.

При ова истражување се покажало дека личностите со крвни групи А, В или АВ имаат просечно 9% поголем ризик за смрт последица на потешкотиите со здравје, од оние со крвна група 0.

Испистаниците од првата група имале просечно 15% поголем ризик за смрт како последица од болести на срцето за разлика од нивните врсници со крвна група нулта.

Покрај тоа, испитаниците со крвни групи А, В или АВ имале просечно 55% поголем ризик за смрт од рак на желудникот во однос на испитаниците со крвна група нулта.

Научниците истакнуваат дека на добиените резултати не влијаеле факторите како полот, староста, пушењето, социоекономскиот статус или етничкото потекло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top