Home / Болести и лечење / Крцкањето на прстите остава последици: Еве што се случува со телото

Крцкањето на прстите остава последици: Еве што се случува со телото

Најверојатно вашите родители кога сте биле мали цело време ви зборувале да престанете да ги пукате прсите се со цел да не добиете артритис или понатаму да не почнат да ви се тресат рацете.

pukanje-na-prstite1За ова не постои научен доказ меѓутоа не е препорачано и понатаму да го правите тоа.
Зглобот е спој на две коски измеѓу кои се наоѓа рскавица која ги штите коските. Нив ги спојува сврзано ткиво и лигаменти, а во средината се наоѓа зглобна капсула исполнета со сина течност.
Таа во себе содржи растворливи гасови а причината за која постои помеѓу коските е да спречи триење на рскавицата.
Во оваа течност се создаваат меурчиња кои пукаат при крцкањето на прстите.
Кога ги крцкате или пукате прстите вие ја ширите зглобната капсула и така доаѓа до создавање на меурчиња со сина течност така наречен процес на создавање кавитација. Звукот на пукање доаѓа од меурчињата.
Иако не постојат докази дека пукањето на прстите е лошо по вашето здравје можеби сепак би требало да ги оставите вашите прсти и зглобови на мира.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top