Free songs
Home / природен лек / Крај за камен во бубрег: Најлековитата вода на Балканот откриена во Србија

Крај за камен во бубрег: Најлековитата вода на Балканот откриена во Србија

Во моментов водата на тоа извориште тече нонстоп, не е во систем на водовод и не е хлорирана, така што сите кои престојуваат во Дивчибари би требало задолжително да ја пијат.

voda divcebar.jpg-500На еден извор во центарот на Дивчибари, во близина на Ваљево, пронајдена е лековита вода со висок квалитет и богата со магнезиум, каква што, како што тврдат нема на Балканот.

Во дата е толку квалитетна што може веднаш да се пакува, а вистински благодат е тоа што е богата со магнезиум, кој влијае на работата на срцето, крвните садови, разбивање камен во бубрег и на општата состојба на организмот – вели шефот на Центарот за обновливи водни енергетски ресурси, проф. д-р Дејан Милениќ.

Белградскиот Рударско-геолошки факултет на барање на барање на Градската дирекција од Валево направил истражување на Дивчибари кога се откриени два извора кои можат да ги задоволат моменталните потреби на вода во туристичкиот центар во валевскиот крај.

– На нашиот пазар нема природни води кои содржат олкаво количество магнезиум. pH-вредноста на водата е слабобазна, што го растоварува желудникот. Во моментов водата на тоа извориште тече нонстоп, не е во систем на водовод и не е хлорирана, така што сите кои престојуваат во Дивчибари би требало задолжително да ја пијат – вели Милениќ.

Тој објаснува дека карпите од кои е формиран планинскиот масив на Дивчибари се полни со магнезиумови минерали, па оттаму и толку квалитетна вода во тој крај.

– Водите кои се формираат во вакви карпи се најлековитите и најдобри се за пиење. Мислам на обични води, а не на магнезиумски кои се оптоварени со јаглероден диоксид, какви што се продаваат. Бидејќи се со јаглероден диоксид не смеат да се пијат неограничено за разлика од природните, кои немаат нус појави по здравјето на човекот.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top