Home / алтернативна медицина / Ќе се лечиме со хомеопатија, ајурведа, акупунктура, фенг шуи, макробиотика…

Ќе се лечиме со хомеопатија, ајурведа, акупунктура, фенг шуи, макробиотика…

Традиционалната кинеска медицина, акупунктура, фитотерапија, хомеопатија, остеопатија, натуропатија, киропрактика, квантна медицина и ајурведа, стануваат легални методи за дијагностицирање и лекување, а за рехабилитација, ќе бидат легални апи терапија, арома терапија, јога вежби, чи гонг, фенг шуи, макробиотика или традиционална домашна медицина, објави „Телма“. Ова е дел од законот за комплементарна и алтернативна медицина, кој веќе е во собраниска процедура.

alternativna medicinaЗа 3 месеци Владата ќе отвори Центар за традиционална кинеска медицина со седиште во Штип. Во него ќе работат доктори обучени на кинеските универзитети.

Доколку некој се обиде да применува алтернативни методи без лиценца од посебна Комора и дозвола за работа, ќе биде казнет со глоба од 2 и пол до 3 и пол илјади евра. А глоба од 4 илјади до 20 илјади евра ќе биде изречена за самата Комора, доколку не ги евидентира сите практиканти во соодветен Регистар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top