Home / природен лек / Капина- за анемија и крвен притисок

Капина- за анемија и крвен притисок

Од плодовите на капината најчесто се прави капиново вино, кое е исклучително богато со витамини и минерали, кое ефикасно помага кај анемијата бидејќи го подига нивото на железо во крвта.

kapinaЗа да го видите вистинскиот резултат од капините, во текот на месец треба да пиете дневно 1 дл вино, половина час пред јадење.

Покрај крвта го регулира крвниот притисок, циркулација, помага кај дигестивни проблеми, го зајакнува имунолошкиот систем и апетитот, го подобрува метаболизмот.

Поради изобилството на железо, капината е многу важна во исхраната на бремените жени, доилки, деца, тинејџери и луѓето во климактериум.

Лисјата на капината се природен лек против дијареа, а од нив се прави чај кој помага кај крварење во стомакот и  цревна инфламација како и хронична иритација на слепото црево. А лекарите ја препорачуваат и кај парадентоза.

Освен тоа, ја прочистува крвта, го ублажува и лекува осипот и другите промени на кожата.

Denesen.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top