Home / алтернативна медицина / Како сами да ја лечите тироидната жлезда

Како сами да ја лечите тироидната жлезда

Имате ли проблеми со тироидната жлезда? Пробајте ја прочуената тибетанска вежба за заштита и лекување на тироидната жлезда.

Познато е дека за лекувањето на тироидната жлезда помагаат продуктите богати со јод, како алгите, морската риба и морските плодови, брокулата, јагодите и морковот. Сепак, жителите на Тибет овој проблем го решаваат со една чудотворна вежба.

Еве како изгледа таа во пет чекори.

meditacijaЧекор 1. Истријте ги дланките една од друга за да се загреат. Топлите дланки ставете ги на пределот каде што се наоѓа тироидната жлезда и така држете ги десетина минути.

Чекор 2. Три пати последователно голтнете ја плунката и напијте се три голтки вода.

Чекор 3. Издишете воздух. Додека издишувате, наведнете ја главата нанапред и што посилно ставете ја брадата врз градите и така држете ја неколку секунди без дишење. Кога ќе почнете да вдишувате, дигнете ја главата и затегнете го вратот што повисоко. Долната усна подигнете ја да прејде преку горната. Правете го ова додека вдишувате. Задржете ја главата во таа положба неколку секунди. Кога ќе почнете да го издишувате воздухот, повторно спуштете ја главата со брадата врз градите.

Чекор 4. Додека ви е главата врз градите полека вртете ја налево, па надесно, не одвојувајќи ја брадата од градите. На овој начин се врши одлична масажа на тироидната жлезда.

Чекор 5. Главата подигнете ја со земање воздух, а спуштајте ја со испуштање воздух. Истото повторете го 10 пати.

Оваа вежба може да се прави во седечка или во стоечка положба.

за стимулирање на тироидната жлезда помага и акупунктурата – со притискање на точките на телото како што е прикажано во видетот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top