Home / аларм / Како навистина можете да забремените – Вистини и Заблуди!

Како навистина можете да забремените – Вистини и Заблуди!

Мислевте дека можете да забремените доколку за прв пат имате секс, додека доите, или додека имате менструација? Проверете дали следните тврдења се вистина или заблуда.Тврдење 1: Не можам да останам бремена доколку користам кондом или пилула?!

– Таблетите за контрацепција и кондомите се најдобриот начин да се избегне бременоста. Но доколку кондомот испадне во текот на односот неговата заштитна моќ се намалува за дури 20 проценти, а доколку заборавите да се напиете таблета можностите за заштита се намалуваат за 15 отсто.

 Тврдење 2: Не можам да останам бремена доколку имам односи за време на менструација?!

– Тоа скоро во целост е вистина. Само кај два проценти од случаите се случува жена да забремени на почетокот или на крајот од менструацијата.

Тврдење 4: Доењето ме штити од бременост?!

– Овулацијата и менструацијата нема да се случуваат додека доите, но тоа не е трајно. На крај менструацијата ќе ви се врати, а пред тоа сигурно ќе постои овулација, а за тоа нема да знаете. Така, сепак можете да забремените додека доите.

Тврдење 3: Не можам да забременам кога имам однос по прв пат?!

– Доколку имате односи додека овулирате секогаш можете да забремените. Дознајте повеќе за вашиот менструален циклус и користете заштита.

 Тврдење 5: Секогаш ејакулира надвор, па нема да забременам?!

– Машкиот полов орган создава течност пред ејакулацијата која се нарекува преспермална секреција која содржи сперма.

Ако тој не е внимателен течноста може да остане во вагината.

Овој метод на „заштита“ спречува несакана бременост помалку од 30 проценти кај случаите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top