Home / Болести и лечење / Како да откриете дали некој има Менингит – менингеалните знаци

Како да откриете дали некој има Менингит – менингеалните знаци

meningit znaciМенингеални знаци се едноставни движења кои лекарот ги применува на пациентот, а истите се позитивни најчесто кога пациентот има менингит.

Доктори.мк пренесува како се изведуваат менингеалните знаци Кернинг и Брудзински, а истите можете да ги пробате и дома.

Кернингов менингеален знак…

Брудзински менингеален знак…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top