Home / Болести и лечење / Како да ја излечите алергијата на кикирики?

Како да ја излечите алергијата на кикирики?

Лекарите тврдат дека науката е на пат да ја излечи алергијата на кикирики хранејќи ги децата со она што телото го отфрла, а така ќе ја создаваат толеранцијата која може да им го спаси животот.

kikiriki-ee754924

Мали дози на прав од кикирики кој се зема неколку месеци може да доведат до толеранција кај децата на потенцијална смртоносната алергија.

После 6 месеци на третманот со имунотерапијата, од 84 до 91% од децата успешно можеле да ја толерираат дневната доза (800 мг) на прав од кикирики – што е еквивалент на пет кикиртки, пишува News.com.au.

Ова е 25 пати поголемо количество на кикирики од она кое децата можеле да го толерираат пред терапијата.

Истражувањето дозволило децата со различни видови на алергија да јадат големи количини на кикирики ослободувајќи ги нив и нивните родители од стравот од потенцијални смртоносни алергиски реакции.

Истражувањето опфатило 99 алергични деца од 7 до 16 години, а едно од пет деца на имунотерапијата  реагирало со чешање на устата. Важно е да се знае дека ваков третман кај алергија на кикирики не треба да се проба дома.

Алергијата на кикирики е доста честа и ја има секое педесетто  дете. Таа е многу фатална и може да предизвика и смрт, а близу 10 милиони луѓе во светот се алергични на кикирики. Симптомите варираат од благи до тешки, од отечени усни и недостаток на воздух до анафилактичен шок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top