Home / аларм / Јадете од пластични чинии? Си ги разболувате бубрезите

Јадете од пластични чинии? Си ги разболувате бубрезите

Резултатите од истражувањата на тим тајвански научници покажале дека луѓето кои јадат топла храна од пластични чинии влијаат директно врз здравјето на бубрезите.

hrana22Во истражувањата учествувале две групи – едната јадела супа од керамички садови, а другата од пластични.

Пред јадење и два часа по јадење на учесниците во истражувањето им бил земан примерок од урина, а три недели подоцна процедурата била повторена.

Оние кои јаделе од пластични садови имале двојно поголемо ниво на меламин, супстанца која се користи во производството на пластични маси и го зголемува ризикот од формирање камен во бубрезите, од оние кои јаделе од керамички садови

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top