Home / природен лек / Јаболковата киселина храна и лек за 29 болести

Јаболковата киселина храна и лек за 29 болести

Јаболкова киселина или повеќе позната како оцет или скратено ACV (Apple Cider Vinegar). Претставува вид на оцет кој е направен од јаболка и оваа киселина е наменета како додаток за салати, маринади, различна храна по ваша желба, конзерванси и многу други нешта.
20130304-jabolkova-kiselina-ocetСе прави со дробење на јаболката и цедење на течноста од нив во која потоа се додаваат одредени бактерии и квасец. Целта на тоа е постигнување на процес на алкохолна ферментација и претворање на шеќерите во алкохол. Во втората фаза оваа алкохолна ферментација предизвикува трансформација во оцет под дејство на ацетобактер (acetobacter) бактеријатакоја и дава киселкав вкус на јаболковата киселина.

Покрај нејзината примена како хранлив производ јаболковата киселина се користи и за лекување на повеќе состојби, а листата каде оваа киселина се користи е долга и тоа:

Разни болки
Акни
Киселински дисбаланс
Алкалност
Алергии
Артритис
Ракv Кандида
Хроничен замор
Треска
Првут
Диабетес
Проблеми со дигестивен систем
Непријатна миризба на стапалата
Габични инфекции
Гихт
Нега на коса
Висок холестерол
Хипертензија (висок крвен притисок)
Убод од инсект
Прочистување на бубрезите
Синусна инфекција
Воспалено грло
Вкочанети зглобови
Изгореници
Попуштени вени
Брадавици
Главоболка
Намалување на телесната тежина

Извор –  Се’ за храна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top