Home / природен лек / Јаболкото не треба да се лупи – еве што содржи лушпата

Јаболкото не треба да се лупи – еве што содржи лушпата

1. Во кората се наоѓаат повеќе влакна 

Јаболко со средна големина содржи 4,4 грама влакна. Без лушпа, ќе добие само 2,1 грам растителни влакна, што не е доволно за да се нарече добар извор на растителни влакна.

 20130304-jabolkova-kiselina-ocet-300x2012. Во лушпата се наоѓаат повеќе витамини

Јаболко со средна големина со лушпа содржи 8,4 милиграми витамин Ц и витамин А. А без лушпа јаболкото содржи само 6,4 милиграми витамин Ц.

3. Може да ги олеснат проблеми со дишењето 

Соединението кое помага при дишењето се нарекува кверцетин и се наоѓа главно во лушпата на јаболкото. Една студија заклучила дека луѓето кои јадат пет или повеќе јаболка неделно имаат поздрави бели дробови, отколку оние кои јадат помалку или не јадат воопшто.

4. Кверцетинот ја чува и вашата меморија

Овој антиоксиданс се бори против оштетувањата на мозочното ткиво, кои се поврзуваат со Алцхајмеровата болест и други слични болести, барем кај стаорците.

5. Лушпата може да го спречи и ракот

Студијата изведена во 2007 година на Универзитетот Корнел дојде до заклучок дека овие соединенија се нарекува терпени и кои се наоѓаат во кората на јаболкото се способни да спречат или да ги убијат клетките на ракот во лабораториски услови. Особено, овие соединенија се ефикасни против рак на црниот дроб, ракот на дебелото црево и ракот на дојката.

6. Едно јаболко со лушпа спречува таложење на килограми

Во лушпата се наоѓа и урзолинска киселина, важно соединение кое е од суштинско значење за борбата против дебелината. Урзолинската киселина ја зголемува мускулната маса, ги согорува калориите и на тој начин го намалува ризикот од прекумерна телесна тежина, барем кај глувците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top