Home / природен лек / Истражување покажа – Ова помага во заштита од рак на дојка

Истражување покажа – Ова помага во заштита од рак на дојка

Долги години се бараат лекови кои ќе бидат ефикасни во битката со ракот. Лекови кои се направени врз основа на куркума, можат да помогнат за состојбата, така што ги уништуваат канцерогените тумори во дојката, покажуваат резултатите од истражувањето.

GRADIИстражувањето беше спроведено од страна на искусни специјалисти на чело со доктор Рамеш К Гупта. Резултатите покажуваат дека куркумата може всушност да ги намали димензиите на туморите.

Истражувањата се спроведени на лабораториски животни. До 2012 година болните од рак биле околу 154 милиони. Се очекува до 2030 година цели 22 милиони луѓе да се разболуваат од рак само за една година.

За заштита од рак на дојка помагаат праските секој ден, покажува друга студија. Јадењето само на три праски на ден може да им помогне на жените да се изборат со болеста, сметаат научниците.

Според истражувањето на американски специјалисти праски содржат соединенија кои можат да престанат со ширењето на ракот на дојката.

Во САД во изминатата година се регистрирани над 232 000 нови случаи на рак на дојка – се проценува дека во западната хемисфера тоа е најзастапена малигна болест кај жените.

Истражувањето покажува колку се важни всушност природните фенолни соединенија, објаснува еден од специјалистите кои учествувале во студијата – доктор Луис Сиснерос.

Се смета дека и путерот од кикирики може да го намали за речиси 40 отсто ризикот од рак на дојка по триесет годишна возраст.

Истражувањето е направено од страна на професионалци од Харвард и истражувачи од вашингтонскиот универзитет за медицина во Сент Луис.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top