Home / природен лек / Истоштени сте, преголем физички напор – оваа билка ќе ве крене на нозе

Истоштени сте, преголем физички напор – оваа билка ќе ве крене на нозе

Растението претставува повеќегодишно тревно растение кое достигнува до висина од еден метар. Стеблото му е разгранета, а лисјата – распоредени во линиска врска. Цветовите на врбинката имаат бледорозово или светло-виолетово со чашката и венчето се петделни.

vrbinkaЦвета во текот на месеците од мај до септември, а плодот е претежно сув. Врбинката може да се сретне по тревни места, во близина на ливади и покрај реките, како и во форма на плевелите во близина и на земјоделски и домашните култури.

Со лековита цел се користи горниот дел од стеблото. Исечете околу 20 сантиметри од врвот заедно со цветовните делови. Генералната апликација на врбинката е со зајакнување. Билката се препорачува кај преумореност од физички и психички карактер, при целосна исцрпеност и замор.

Симптомите на голем број хепатални заболувања исто така се надминуваат со помош на врбинката. Позитивно влијае и неразположението од бубрежно-камена болест. Неправилната менструацијата е меѓу состојбите кои врбинката ги лекува. Надворешно се применува и за гаргара, а помага и при воспалителни процеси во усната шуплина и грлото. При кожен исип и изгореници се прават облоги или бањи.

mojataubavagradina.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top