Home / Болести и лечење / Ги имате овие ситни мозолчиња на вашето тело? – Еве што се и зошто се ОПАСНИ!

Ги имате овие ситни мозолчиња на вашето тело? – Еве што се и зошто се ОПАСНИ!

Овие израстови, мозолчиња, како и да се наречат, имаат свој дел во организмот, а тоа е еден вид на нетолеранција на глутен.
bubuljicice-620x350-62464Всушност, секој организам не го вари глутенот на ист начин, а науката докажала дека ова е еден од видовите на нетолеранција, пишува „ViralThread“.
Ако имате проблеми да сварите глутен, вашите црева ќе се „воспалат“ и тоа подоцна ќе се одрази на кожата. Затоа глутенот се поврзува со разни кожни болести како штто е егзема или псоријаза. Оваа состојба е показател дека имунолошкиот систем создава антитела кои предизвикуваат сува кожа и чешање.
Секој организам индивидуално реагира на глутен, па на некој ќе му се одрази на кожата, додека некои имаат стомачни болки, хроничен замор или пак нешто друго.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top