Home / Болести и лечење / Фото на интернет може да спасат живот со дијагноза за која не сте свесни

Фото на интернет може да спасат живот со дијагноза за која не сте свесни

Јорди Кедрик (38)  и покрај здравата исхрана и активниот животен стил, неговата килажа не се намалува. Знаците на зголемување на телесната тежина биле најмногу видливи на неговото лице и околу половината.

Jordy Cernic

Исто така било забележано дека неговото лице било зацрвенето, а додека трчал се потел повеќе од вообичаено.

„Немав објаснување за моите симптоми, а ниту матичниот лекар не можеше да ја објасни работата. Како што минуваше времето, моето лице беше позаболено, а тоа најдобро можеше да се види на фотографиите.

Кога зборував со некој лекар, тој на сликите веднаш препозна дека боледувам од Кушинов синдром, што подоцна го потврдија и анализите на крвта.

Инаку Кушинов синдром е пореметување на хипофизата кој се манифестира во зголемена секреција на хормонот АСТН и претерана стимулацја на надбубрежната жлезда.

P1020207.jpg

Можев да се шлогирам во секое време. За среќа докторот брзо интервенираше.

Еднаш на една фотографија на својот син Наоми Витман (43) забележал невообичаен сјај во нејзиното лево око и на почетокот мислела дека се работи за блесок од блиц.

Но, нешто не и давало мир и повеќе пати се враќала да ја погледне сликата.

Неколку дена подоцна момчето Хари почнало да трепка на истото око. Наоми го однела на лекар.

„Тој не упати кон офталмолог кој со детален преглед ќе го дијагностицира туморот во левото око на мојот син“, рекла мајката на Хари.

Овој тип на тумор е резултат на генетски аномалии и влијае врз децата на возраст под четири години.

article-2316872-198BD1F8000005DC-172_306x423

Раниот симптом кој што би можел да укаже на заболување е само одраз на фотографиите, кој се јавува затоа што светлината се рефлектира од тумор во окото.

На момчето сека е под будна контрола на лекар, но по хемотерапијата туморот е отстранет.
Меѓу другото, болестите кои можат да се откријат преку семејните фотографии, се и пореметувањата на триодите жлезди, кои се манифестираат со отечен изглед на очите, додека за пивскиот стомак, може да се испостави дека е знак на откажување на бубрегот.

Повеќе инфо на – .dailymail.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top