Home / алтернативна медицина / Фантастичен тест за вид: Откријте дали сте кратковиди – Кого гледате на сликава?

Фантастичен тест за вид: Откријте дали сте кратковиди – Кого гледате на сликава?

Чие лице гледате на сликата?

При нормална оддалеченот од компјутерот би требало да го видите лицето на научникот Алберт Ајнштајн.

Сега, лесно замижете и оддалечете се од мониторот гледајќи понатаму во истиот. Ја забележувате ли можете сега дивата Мерлин Монро?

Монро-Ајнштајн хибрид дуплата слика е дело на доктор Ауде Олива од престижниот американски МИТ универзитет, направена за „New Scientist“ списанието.

На фотографијата би требало јасно да го видите Алберт Ајнштајн, но затоа што се работи за оптичка илузија кратковидите луѓе ќе ја видат и Мерлин Монро.

hitportal-albert1

Ако го гледате Алберт додека гледате од нормална оддалеченост во екранот – имате нормален вид.

Ако од нормална оддалеченост во екранот ја гледате холивудската дива, вие сте кратковидни и веројатно би требало да носите очила или контактни леќи.

vid-test-foto-aude-oliva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top