Home / природен лек / Еве како сами да засадите ѓумбир

Еве како сами да засадите ѓумбир

За да засадите Ѓумбир потребен ви е корен кој има пупки, по можност и со зелени израстоци на него.

djumbir-sadnja-uzgajanje

Ѓумбирот сака топлина околу 25 степени па најдобро е да го засадите во саксија која ќе ја чувате блиску до радијатор доколку тоа го правите во зима.

Летно време може да го извадите надвор. Доколку го садите во двор бидете сигурни дека нема да има големи промени на времето кон поладно бидејќи коренот ќе смрзне и нема да изррти.

Бара делумна сенка, многу влага и хранлива почва. Се бере дури 7 месеци по садењето, а за сушење на листовите дури и по 10 месеци. За разлика од другите билки расте поспоро.

Засадете го плитко во почвата со коренот во земја а пупките нагоре и редовно поливајте го со вода.

djumbir sadnja

------x2 dom

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top