Home / алтернативна медицина / Едноставен тест со прстите – за помалку од една минута дознајте дали ви се заканува дијабетис

Едноставен тест со прстите – за помалку од една минута дознајте дали ви се заканува дијабетис

Предијабетис значи дека количината на шеќер во крвта е поголема отколку што треба да иде, но уште не е доволно висока за да се класифицира како дијабетис тип 2.

Симптоми на дијабетис се:

– жед

– зголемено уринирање

– хроничен замор

– брзо губење на тежина

– зголемен апетит

– проблеми со видот

– рани кои бавно се лекуваат или воопшто не се лекуваат

Меѓутоа постои уште еден начин да се дијагностицира дијабетис.

Ова се чекорите:

– Држете еден прст ако сте маж, а не држете прст ако сте женско.

– Држете еден прст ако мислите дека не сте доволно физички активни, а ниеден ако мислите дека доволно вежбате.

Држите еден прст ако некој од вашето семејство боледува од дијабетис, а ниту еден прст ако никој досега ниту во минатото немал сличен проблем.

Држете еден прст акоимате проблеми со хипертензија, а ниту еден прст ако вашиот крвен притисок е стабилен.

Држете три прсти ако сте дебели, два прсти ако сте малку подебели отколку што треба, еден прст ако имате неколку вишок килограми и ниту еден ако имате нормална телесна тежина.

Ако ги држите сите петпрсти тогаш постои можност да имате предијабетис. Овој вид дијагноза го користат повеќе истражувачи и веруваат дека е добар за процена.

Доколку постои можност да имате предијабетис би требало да направите тест на крвта за да се утврди ризикот да се развие дијабетис.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top