Home / алтернативна медицина / Домашен тест за рак на дебело црево

Домашен тест за рак на дебело црево

Американски научници развија домашен тест втемелен на анализа на примероците на столицата која открива рак на дебелото црево со 92 проценти точност.

debelocrevo-3f7fdc34Тестот развиен во Маунт Синај болницата во Њујорк вклучува анализа на ДНК присутна во примерокот на столицата, што го издвојува од веќе постоечките неинвазивни тестови за рак на дебелото црево.

Таквите тестови се потпираат само на откривање на присутноста на крв во столицата, па со нив ракот на дебело црево се открива со околу 74 проценти точност.

Податоците за ефикасноста на новиот тест што ги објави „New England Journal of Medicine“ се собрани од речиси 10.000 испитаници постари од 50 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top