Home / аларм / Доколку имате некоја од овие болести никако не конзумирајте лук – многу е опасно

Доколку имате некоја од овие болести никако не конзумирајте лук – многу е опасно

Лукот е една од најдобрите намирници за зајакнување на имунитетот. Кога се конзумира сиров, лукот предизвикува лош здив, мачнина и долготраен лош вкус во устата. Меѓутоа, тоа зависи од хемискиот состав на телото на поединецот.

Лукот е одличен за лекување на проблеми со циркулацијата, меѓутоа неговата употреба со други антикоагулансни лекови може премногу да ја забрза крвта, што предизвикува непотребно крварење.

Лицата со проблеми со црниот дроб – лукот може да го намали делувањето на некои лекови или дури да ја намали нивната ефикасност, кога станува збор за лекови за црн дроб.

Лица со чувствителен стомак – јадењето премногу лук може да го влоши или иритира гастроинтестиналниот тракт. Лукот може да предизвика и некои гастроинтестинални контраиндикации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top