Home / аларм / Добри и лоши страни на лековите за смирување!

Добри и лоши страни на лековите за смирување!

Дали знаете што се бензодиазепините? За да Ви ја отстраниме неизвесноста ќе Ви откриеме дека бензодиазепини се класа на лекарства во кои спаѓаат голем број на апчиња за смирување, по познати како транквилизанти, седативи, анксиолитици, средства за спиење и хипнотици, при што некои од наведените изрази се синоними.

lekovi-za-smiruvanje1410979414_thumb_medium490_0На пазарот има многу бензодиазепини, кои меѓусебно се разликуваат по снагата и брзината на делување.

Популарноста на бензодиазепините произлегува поради нивното брзо делување и доброто поднесување, под услов да се почитуваат мерките на внимание, кои вклучуваат:

– Краткото време на постојаното консумирање, не подолго од десет дена, а по можност до четири дена.

– Да не се мешаат два или повеќе бензодиазепини со други седативи

– Да не се мешаат со алкохол

– Воздржување од возењето или управување со машини

Бензодиазепинот брзо ја смирува стресната состојба и во поголемите дози воведуваат во сон. Но, по неколку недели, нивното делување слаби, па за еден поволен ефект потребни се повеќе дози. Поради постапната толеранција на лекот, после месец или два на терапија со бензодиазепин, пациентите кои патат од несоница воочуваат дека претходната доза не им е доволна за да заспијат или да се чувствуваат спокојно.

Дополнителен проблем кај хроничното консумирање на бензодиазепините е создавање на зависност. Кај моменталното престанување на консумирање на бензодиазепините пациентот може да има апстиненциска криза. Најчести симптоми се несоница, нелагодност, вознемиреност, раздражливост, болки во мускулите, мачнини во желудникот. Ова непријатна состојба се споредува со она состојба кога алкохоличарите или пушачите се обидуваат да се откажат од овие пороци.

Несакани ефекти

Голем број на нуспојавите на бензодиазепините се мали, под услов да се пациентите придржуваат кон упатствата. Кај помалиот број на пациентите се јавува мускулната слабост, менталната дезорјентираност, тешкотии во помнењето, главоболки …

Смирување од природата

Во случај на хроничната анксиозност или несоница, успешно се применуваат билните средства кои имаат хемиски својства кои се слични на синтетичките средства за смирување.

Валеријана е билка која има пријатен мирис и гарантирано смирува и заспива. Се консумира во облик на чај, тинктура или екстракт.

Нана има широк распон на делување, па помага кај психичката напнатост, грчеви во мускулите и проблемите со желудникот, а најчесто се користи во облик на чај.

Популарниот кантарион кој е примарно антидепресив, но делува и против анксиозноста.

Без оглед за кој билни препарат се одлучите, пред нивното користење потребно е да се советувате со докторот за да се избегнат можните штетни интеракции со лекарствата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top