Home / нови лекови / Добра вест: Најден лек за неплодност

Добра вест: Најден лек за неплодност

Британските научници открија хормон кој може да помогне во лачењето на полови хормони кои се од суштинско значење за овулација и плодност

oplodnjaЕве добра вест за сите оние мајки кои поради престанок на овулација, или нерегуларност, не може да добијат бебе. Kisspeptin е главен регулатор на репродукција и луѓетп без овој хормон не минуваат преку пубертетот. Неодамна беше откриено дека хормонот предизвикува ослободување на полни хормони кои го контролираат менструалниот циклус кај неплодни жени.

Пет неплодните жени без менструалниот циклус добија инјекција на kisspeptin, што доведе до 48 пати поголема секреција на лутеинизирачкиот хормон (LH) и 16 пати повисока лачење на фоликуло-стимулирачки хормон (FSH).

Истражувачите од познатиот британски универзитет Кралскиот колеџ во Лондон веруваат дека нивното откритие би можело да доведе до нови начини на лекување на неплодност кај жени со невообичаено ниски нивоа на овие полови хормони .

– Оваа студија покажува дека kisspeptin многу ветувачки во лекувањето на неплодност, затоа што резултатите покажуваат дека третманот може да ја врати репродуктивната функција кај жените со ниско ниво на полов хормон  – изјави лидерот на истражувачкиот тим, д-р Wallit Dilo.

Mknews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top