Home / природен лек / Дали знаете за витаминот И?

Дали знаете за витаминот И?

Витаминот И е најзастапен во: ореви, суво грозје, кикирики, млеко, месо (црн дроб, говедски мозок и срце) пивски квасец, цели зрна и зелка.

vitaminДози кои се препорачуваат:

 • Не се востановени препорачливи дози.
 • Нема познати токсични ефекти.
 • 6-капсули лецитин имаат околу 244 мг витамин И и витаминот Ј.

Карактеристики на витаминот И:

 • Витаминот И е неопходен за формирање на лецитин (го формира во комбинација со холин).
 • Лецитинот и жолчните киселини се неопходни за холестеролот да остане растворен во жолчната кеса.
 • Витаминот И заедно со холинот има липотропно дејство (мастите ги претвора во емулзии).
 • Неопходен е за метаболизмот на мастите.
 • Го намалува нивото на холестеролот.
 • Учествува во прерасподелбата на телесните маснотии.
 • Значаен е за исхраната на клетките на ЦНС.
 • Јаодржува косата здрава и го спречува нејзиното опаѓање.
 • Помага во превенцијата против екцим.
 • Има смирувачки ефект.

 

Boza.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top