Home / Болести и лечење / Дали цигарите навистина предизвикуваат рак на белите дробови? – Прочитајте ќе се зачудите!

Дали цигарите навистина предизвикуваат рак на белите дробови? – Прочитајте ќе се зачудите!

Направете разлика меѓу цигарите со хемиски отров и природниот тутун!

Професорот Герхард Шраузер под заклетва дал изјава дека ,, не постои состојка во тутунскиот дим за која е докажано дека предизвикува рак на белите дробови, зборувам за природниот тутун а не за хемикалиите кои се додаваат. Никој до сега ниту во лабараториски услови со испитувања над животни не успеал да предизвика рак на белите дробови кај животните само со тутунски дим,, 

pusenje

Застрашувачкото предупредување дека пушењето предизвикува рак на белите дробови, рак на усните, рак на јазикот, на гласните жици, мора да се наоѓа на секоја кутија за цигари кои се во продажба. Секако, и покрај тоа што цигарите убиваат, истите и понатаму се продаваат легално и во огромни количини.

Тутунот со децении се сметал за лековита билка, но, човекот пред 50 години дошол до сознание дека истиот може да биде смртоносен. Претходно лековитото својство на тутунот било општоприфатено.

До раниот 20 век речиси секој жител од висока класа во Европа пушел. Лулето бил составен дел од опремата на англиските џентлмени, Шерлок Холмс со лулето решавал мистериозни злочини. Черчил со цигарата водел војни, уметниците со истото ги создавале своите најголеми уметнички дела, а ракот на плуќа речиси и да не постоел.

nemacka avangarda

Професорот Герхард Шраузер под заклетва дал изјава дека ,, не постои состојка во тутунскиот дим за која е докажано дека предизвикува рак на белите дробови, зборувам за природниот тутун а не за хемикалиите кои се додаваат. Никој до сега ниту во лабараториски услови со испитувања над животни не успеал да предизвика рак на белите дробови кај животните само со тутунски дим,,

Целиот пресврт се случил на 16 јули 1945 година во 5:30 часот, кога во воздухот, над Ново Мексико, експлодира првата нуклеарна бомба со сила од 21,000 тони на ТНТ.

A115HAНекои од научниците на почетокот сметлле дека ваквата бомба ќе ослободи 5000 тони на ТНТ. По експлозијата било пресмета дека истата била дупло појака со 10,000 тони на ТНТ. Подоцна се покажало дека било ослободена енергија од 21,000 тони ТНТ, дури четири пати повеќе отколку кога првиот пат било предвидено. За неколку секунди милијарди смртоносни радиоактивни честички биле распрскани низ атмосферата до висина од 10 километри.

Со вдишување на само една од таквите честички се уништува ткивото на белите дробови, кое грозничаво почнува да се брани, ќелиите се размножуваат се додека целосно не се потрошат сите залихи на витаминот B17 и кога овој процес на умножување на ќелиите не може да се контролира. Тоа е рак на белите дробови.

Доколку една микрочестичка падне на кожата, се добива рак на кожата.

Ова е докажано во лаборатории каде што истите вакви радиоактивни честички биле тестирани на животни. Резултатите биле недвосмислени, секој глушец и куче во контакт со ваква честичка добивало рак или умирало.

Прашањето е сега колку вакви честички постојат во атмосферата?
Пред Русија, САД и Англија, на 5 август 1963 година, ги прекинаа нуклеарните проби во атмосферата, биле ослободени 4200 килограми плутониум. Пред забраната на надземното нуклеарно тестирање, овие земји извеле 711 атмосферски нуклеарни тестови, со што се проценува дека неодговорните светски криминалци, од државните врвови, во атмосферата контаминирале повеќе од 715 милијарди килограми радиоактивен материјал.

Тоа е доволно да предизвика рак на белите дробови или кожата 117 пати на секој човек на земјата. Со ваквата проценка во јавноста излегол и поранешен оперативец Дж Виалс.Фактот што од периодот од десет години, бројот на мртви од рак во близината на падот на атомските бомби на Хирошима и Нагасаки, е трикратно зголемен.

cigareta1

Ваквите податоци ги протолкувал и професорот Теодор Стерлинг од универзитетот Симон Фрасер, кој вели дека дури кај пушачите во плуќата се формира тенок слој на ткивото, кој претставува заштита од радиоактивните честички да продрат во ткивото. На тој начин радиоактивната честичка останува во заштитниот слој, а со време истата би можела да се исфрли и надвор од ткивото. Сепак голем број на колумнисти и уредници на глобални медиуми го напаѓале и ги омаловажувале неговите аргументи поради тоа, како што велат, за ваквото истражување тој примил 5 милиони долари од тутунските компании.

Хемикалии се користи од страна на тутунската индустрија
– Сулфур – за добивање на интензивна жолта боја на тутунот
– Препарати на база на олово – за корекција на вкусот на цигарите
– Антифриз – за да се постигне баланс на влага во цигарите
– Титаниум диоксид – да биде бел пепелот
-Азбестни влакна – пепелот да не се дроби
– Радиоактивен полониум 210 – во одгледувањето на тутунот, со цел да се зголемат приносите.

Просечно во една цигара, постојат околу 4000 различни хемикалии. Ова се некои од нив:

Ацетон. Се користи како средство за отстранување лак, меѓу другите нешта.
Амонијак. Некои научници имаат една теорија дека се додава на цигарите да се зголеми зависноста од нив. Тој инаку се наоѓа во составот на различни средства за чистење бањи.
Бензен. Се добива од јаглен и нафта. Поврзани со леукемија и рак.
Кадмиум. Високо токсични метали. Се користи во изработка на батерии. предизвикува рак на црниот дроб, бубрезите и мозокот.
Јаглерод моноксид. Отровен гас. Најчест гас во чадот од цигарите. За луѓето кои пушат  долго време, го заменува кислород во крвотокот до 15%.
Формалдехид. Високо токсичен гас. Тоа се користи за да се зачуваат мртви тела од распаѓање и гниење. Може да предизвика рак и проблеми со кожата.
Lid.. Високо токсичен, тежок метал. Може да предизвика оштетување на мозокот, крвни клетки, бубрезите. предизвикува дефекти при раѓање и ментална ретардација.
Никотин. Зависност како хероин и кокаин. 60 милиграми поставен директно на јазикот ќе го убие лицето на самото место.
Катран. Се депонира во белите дробови.  Секоја година, просечниот пушач има наталожено околу една чашка кафе во белите дробови.
Водороден цијанид. Еден од најпознатите токсични хемикалии во чадот од цигарите. Краткорочни изложеност може да предизвика вртоглавица, главоболка, повраќање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top