Home / Болести и лечење / Често ви кркорат цревата – веднаш проверете го ова

Често ви кркорат цревата – веднаш проверете го ова

Не постои општа клиничка дефиниција за честите движења или кркорења на цревата. Многуте студии индицираат дека повеќето од луѓето во просек имаат по три движења (кркорења) неделно.

Честотата на движењата на цревата исто така варира со текот на времето. Можно е секојдневно да имате по едно кркорење на цревата во текот на неколку години и наеднаш да имате по две или три без некоја особена причина. Ако кркорењата се зачестат, но како резултат на тоа не се јават воденикави и течни столици, дијареа или крвава столица, таа промена најверојатно не претставува знак за никаква болест.

Причини

Businessman holding his stomach in pain or indigestionАко имате повеќе движења на цревата од вообичаено, постојат големи шанси да имате направено некоја промена во својот животен стил. На пример:

· Сте започнале да конзумирате повеќе овошје, зеленчук и цели зрна, кои што го зголемуваат внесот на целулозни влакна.

· Сте започнале со редовно вежбање или сте ја зголемиле физичката активност.

· Сте започнале да пиете повеќе вода.

Болести кои што можат да предизвикаат чести движења на цревата се:

– Канцер на колон

– Хипертироидизам (преактиван тироидеа)

– Несакан ефект на некој лек

Кога да посетите доктор

Ако ги почувствувате следните симптоми, а имате зачестени кркорења, повеќе од тоа што е вообичаено, закажете посета кај докторот:

– Промени во формата, волуменот или изгледот на столицата

– Абдоминална болка

– Крв, мукус или гној во фецесот

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top